Dnevnice na njemačkim njivama i do 10 puta veće

Oni koji nisu zadovoljni svojim dnevnicama mogu da odu u Njemačku i zarade i do 10 puta više, gdje za branje špargle može da se zaradi i do 150 eura za dan

Radni dan traje od osam do deset sati sa jednom pauzom, a nedjelja je neradna. Od ovog iznosa se odbija porez, ali sezonski radnici taj plaćeni porez mogu da dobiju nazad, ako ulože zahtjev na kraju poreske godine.

„U sektoru poljoprivrede radi se naporno i za naknadu od oko osam i po eura po satu bruto, što je za veliku većinu Nijemaca jako niska plata, tako da su oni nezainteresovani za tako naporan, a slabo plaćen posao.“

Ipak, vrlo je atraktivan strancima, naročito Hrvatima i Poljacima, kazao Mario Koturić, član Uprave Hrvatskog ekonomskog saveza u Frankfurtu za Slobodnu Dalmaciju, a prenosi B92.

Mišljenja na internetu su podijeljena. Ima onih koji su oduševljeni brzom zaradom, ali i onih koji su razočareni visokim cijenama, posebno cigaretama i drugim luksuznih artiklima.

Kao nedostatke najčešće navode to što se radi „po cijeli dan“, što je smještaj navodno u radnim barakama i što obilan obrok košta 10 eura po danu, ali zato navode da pauza za ručak traje sat vremena.