Evropa može postati lider u digitalnoj transformaciji

Svijet

Evropa može postati globalni lider u idućem talasu digitalne transformacije, izjavila je u četvrtak predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Na virtuaelnom Web Summitu u Lisabonu je najavila veća ulaganja u digitalni razvoj i nove propise za digitalne usluge, prenosi Hina.

Istaknula je da je vrijednost evropskih tehnoloških kompanija samo ove godine, u kontekstu pandemije korona virusa, porasla za gotovo 50 posto, dok se u zadnjih pet godina povećala četiri puta.

“Evropa ima potencijal postati globalni lider u idućem valu digitalne transformacije”, naglasila je, napomenuvši da Evropa ima najveći broj vrhunskih naučnika za vještačku inteligenciju i više software developera od SAD-a.

“Nekoliko evropskih startupova nastalih početkom prve decenije 21. stoljeća postali su globalni lideri u svojim područjima, a alumni te prve klase stvorili su novu generaciju preduzeća širom kontinenta. Evropski tehnološki sektor postaje punoljetan”, kazala je Von der Leyen.

Upozorila je, međutim, da se evropske digitalne kompanije susreću s više prepreka nego njihovi konkurenti u drugim dijelovima svijeta.

“S jedne strane, manjkavosti u infrastrukturi i nedostatne digitalne vještine naše radne snage te niža ulaganja. S druge, regulatorna složenost i birokratske barijere na koje se nailazi prilikom pokušaja prelaska nacionalnih granica. Zbog toga je previše evropskih startupova napustilo naš teritorij kako bi rasli”, kazala je.

Da bi se to promijenilo, Von der Leyen je rekla da će Evropska unija povećati ulaganja u digitalni razvoj kako bi ova decenija bila evropska digitalna decenija.

Istakla je da će 20 posto sredstava iz novog plana za oporavak od korona krize vrijednog 750 milijardi eura biti namijenjeno za digitalne investicije.

“Želimo dovesti prednosti digitalne transformacije svim ljudima i regijama u Evropi”, kazala je.

Unija će ulagati u industrijske podatke i razvoj digitalne infrastrukture, rekla je predsjednica EK-a.

“Ulagaćemo u novu generaciju evropskih mikroprocesora i superračunara, koji će pomicati granice i performansi i energetske efikasnosti. I dovešćemo konekcije visoke brzine u sve kutke Evrope sa 5G i 6G mrežama i optičkim kablovima”, dodala je Von der Leyen.