Katar planira povećati proizvodnju plina za 30 posto

Katar će povećati proizvodnju prirodnog plina za 30 posto u idućih nekoliko godina u kontekstu pritiska susjednih zemalja u aktuelnoj diplomatskoj krizi

Emirat namjerava do 2024. godine povećati proizvodnju prirodnog plina na 100 miliona tona godišnje, a ovaj projekat će ojačati vodeću poziciju Katra – rekao je na konferenciji čelnik Qatar Petroleuma Saad Šerida Al-Kaabi.

Katar je vodeći proizvođač ukapljenog prirodnog plina u svijetu. Trenutno se proizvodi 77 miliona tona plina godišnje, a planirano povećanje odgovara povećanju proizvodnje nafte za šest miliona barela dnevno, pojasnio je čelnik katarske energetske kompanije.

Katarska najava veće proizvodnje plina se poklopila s izbijanjem najteže diplomatske krize u regiji Perzijskog zaliva u više godina nakon što su Saudijska Arabija i njezini saveznici uveli Dohi opsežan embargo. Iz odabranog trenutka za najavu vjerovatno će se iščitavati ekonomski, ali i politički motivi.

Katar je u ponedjeljak odgovorio na 13 zahtjeva koji su mu susjedi postavili kao uslov za ukidanje sankcija.

Prema riječima čelnika katarske naftne kompanije, Doha želi povećavati proizvodnju kroz zajednička ulaganja s međunarodnim kompanijama.

Kaabi je naglasio da će emirat ustrajati u realizaciji plana čak i ako Saudijska Arabija i njezini saveznici ostvare prijetnju i uvedu sankcije međunarodnim kompanijama za saradnju s Katrom u slučaju da Doha ne udovolji postavljenim zahtjevima.

– Ne bude li nijedna kompanija voljna sarađivati s nama, sami ćemo proizvoditi 100 miliona tona – naglasio je Kaabi.