Britanski naučnici: Sunce će postati najvažniji izvor energije

Energija

Napredak obnovljivih izvora energije znači da projekcije u kojima dominiraju fosilna goriva više nisu realistične, tvrde britanski naučnici.

Sunce će vjerovatno postati najvažniji svjetski izvor energije do 2050. godine, ustvrdili su britanski naučnici u objavljenom istraživanju.

Energetski sektor je možda dostigao prekretnicu u kojoj je došlo do sinergije između korištenja solarne tehnologije i procesa učenja kompanija kako bi je učinili pristupačnijom, naveli su naučnici sa Univerziteta Exeter i University College London, prenosi dpa.

– Napredak obnovljivih izvora energije znači da projekcije u kojima dominiraju fosilna goriva više nisu realistične – izjavila je rukovodioc  istraživanja, dr. Femke Nijsse iz Exeterova instituta za globalne sisteme.

Sve je veće uvjerenje da će dramatično smanjena cijena obnovljive energije uveliko olakšati smanjenje ugljenika u zemljama u razvoju, navodi se, prenosi Hina.

Dok se čini da je zacrtan put solarne energije da postane najvažniji izvor energije, čak i bez podrške ambicioznijih klimatskih politika, naučnici upozoravaju da bi „prepreke“ to još uvijek mogle spriječiti.

Naučnici su identifikovali četiri područja koja bi mogla spriječiti prijelaz na dominaciju solarne energije: dostupnost stabilnih električnih mreža, solarno financiranje u zemljama u razvoju, kapacitet opskrbnog lanca i politički otpor u regijama gdje su mnoga radna mjesta povezana s industrijama fosilnih goriva.

Vlade bi se zbog toga trebale manje fokusirati na sam prelaz na solarnu energiju, a više na uklanjanje ove četiri prepreke, preporučuju naučnici.

To uključuje osiguranje opskrbe energijom kada Sunce ne sija, na primjer putem vjetroelektrana i dalekovoda između regija.

Posebno bi afričke zemlje trebale pristup finansiranju kako bi upravljale prijelazom na solarnu energiju. Trebalo bi ojačati nabavne lance, posebno za kritične sirovine poput litija i bakra potrebne za proizvodnju baterija.

Gubitak radnih mjesta u industriji fosilnih goriva i srodnim industrijama, od kojih zavisi egzistencija procijenjenih 13 miliona ljudi širom svijeta, mora se ublažiti, prenijela je Hina.