Automobilski div ulazi u trgovinu energijom

Energija

Njemački automobilski div Volkswagen objavio je da je počeo trgovati strujom na burzi Epex Spot, dodavši i da planira koristiti odbačene baterije iz e-automobila za njenu pohranu.

Epex Spot organizira kupoprodaju struje s rokovima isporuke do sedmicu dana. Baziran je u Parizu, a ima urede u Amsterdamu, Berlinu, Bernu, Bruxellesu, Londonu i Beču.

Volkswagen je objavio da je počeo trgovati strujom na Epex Spotu, na osnovu sistema skladištenja koji čine odbačene baterije za električna vozila. U početku će se u pilot projektu koristiti 28 baterijskih sistema i 38 ćelijskih modula iz malog automobila E-Up.

Sistem će privremeno skladištiti struju iz mreže

Kada su cijene struje niske, a Sunčeva i energija vjetra dostupna u velikoj količini, taj će sistem privremeno skladištiti električnu energiju iz mreže. Kada su cijene visoke, a opskrba oskudna, vraćat će struju u mrežu.

Prema Epexu, VW je prva automobilska grupa koja je ušla u posao trgovanja električnom energijom u Njemačkoj. Privremeno skladištenje energije iz obnovljivih izvora smatra se važnim preduvjetom za prelazak na zelenu energiju.

Drugi proizvođači automobila već koriste odbačene baterije kao privremeno skladište, pa je tako BMW 2017. pustio u rad “farmu” u Leipzigu s čak 700 BMW i3 baterija za privremeno skladištenje energije iz četiri vjetroturbine čiji je vlasnik. Audi pak od kraja 2021. koristi litij-ionske baterije iz testnih vozila u stanicama za brzo punjenje.

Hina