Zbog čega Tramp ne voli sporazum EU i Japana

Japan i EU imaju poruku za predsjednika SAD Donalda Trampa: Slobodna trgovina je živa i dobro je.

Uoči samita G 20, lideri Evrope i Japana potpisali su sporazum o slobodnoj trgovini koji obuhvata više od 600 miliona ljudi, 30 odsto svjetske ekonomije i 40 odsto ukupne svjetske trgovine.

Oni su jasno stavili do znanja da dok Tramp odstupa od međunarodnih trgovinskih poslova, drugi su spremni da napreduju u tom pogledu.

Evo i 3 razloga zašto bi Tramp mogao da mrzi ovaj dogovor.

1. Mogao bi da šteti američkim kompanijama.

Novi sporazum će ukloniti barijere u trgovini između EU i Japana, ali staviti i neke američke kompanije u nezgodan položaj. Na primjer, one iz automobilske industrije, jer je jedna od tačaka ukidanje tarifa za uvezena kola na relaciji EU – Japan.

To bi s druge strane moglo da znači veće carine za američke automobile na evropskom tržištu, ali i suočavanje s konkurencijom iz Japana.

2. Pariški sporazum

Sporazum uključuje posebne odrednice kojih su Japan i EU spremni da se drže, dok je Tramp jasno rekao šta misli o tome. Dalje, to bi moglo da oteža američke trgovinske poslove. Jer, ukoliko SAD nisu spremne da slijede sporazum iz Pariza, neki drugi poslovni partneri jedva čekaju priliku.

3. Uključuje mnogooo zemalja

Vidjeli smo, Tramp jednostavno ne voli multilateralne trgovinske poslove.

Izvukao je SAD iz Trans – pacifilkog partnerstva, trgovinskog sporazuma između SAD i 11 zemalja oko Pacifika samo nekoliko dana kako je stupio na dužnost. Obećao je i da će razmisliti o NAFTA sporazumu i zamrznuti Translatlantski trgovinski sporazum.

“Stalno sam pokušavao da objasnim značaj TE sporazuma Trampu. Kako nije riječ o pobjedi ili gubitku, već o koristima i pozitivnoj strani za sve zemlje članice. Nažalost, SAD su se na kraju povukle”, rekao je japanski premijer Šinzo Abe.