Amazon otvara 3000 bezgotovinskih prodavnica

Svijet

Nakon što su početkom godine otvorili prvu bezgotovinsku prodavnicu u Sijetlu, Amazon, najveći svjetski online trgovac, cilja na proširenje ponude, piše Vol strit žurnal. Kako saznaju, istu šoping tehnologiju sada testiraju u velikim prodavnicama, a do 2021. godine planiraju otvoriti čak tri hiljade novih prodavnica širom SAD-a

Amazon Go prodavnice trenutno su dostupni u Sijetlu, Čikagu i San Francisku. To su manje prodavnice, opremljene stotinama kamera te softverom za detekciju. Funkcionišu tako da kupac pri ulasku mora biti ulogovan u svoju Amazon aplikaciju, a senzori će detektovati koji je proizvod kupac uzeo s police i iznio iz prodavnice. Taj će proizvod biti automatski naplaćen, a kupac ne mora stajati u redu za blagajnu ni sa sobom imati novac.

Taj revolucionirani sistem, međutim, nije bez svojih mana. Lansiranje Amazona Go lani je bilo odgođeno jer se sistem zamrznuo ako je u prodavnici bilo više od 20 ljudi. Problemi su se, takođe, javljali i ako je prodavnica imala viši plafon. Amazon je sada te probleme uklonio, piše WSJ i sve je spremno za testiranja u većim prostorima.

Ako kupci prihvate taj novi način kupovine, Amazon bi mogao ugroziti tradicionalne prodavnice kao što je Volmart i CVS. No, i te kompanije razmatraju istu tehnologiju. Volmart je, na primjer, najavio otvaranje eksperimentalne bezgotovinske prodavnice u Teksasu. Tamo bi kupac proizvod koji planira da kupi skenirao telefonom, preko njihove aplikacije i ne bi zavisio od sistema za detekciju proizvoda kao što je to u slučaju Amazona Go.

Kako kupovina u Amazon Go prodavnicama izgleda pogledajte u videu ispod: