Nijemcima prekipilo: Ne damo firme Kinezima

Svijet

Kina je izrazila zabrinutost nakon što je Njemačka postala prva zemlja Evropske unije koja je pooštrila propise o akvizicijama

Potez je uslijedio posle niza preuzimanja koja su sprovela kineska preduzeća čime su stekla pristup zapadnim tehnologijama i ekspertizi.

Novi propisi će omogućiti njemačkoj vladi da blokira preuzimanje ako postoji rizik da neka ključna tehnologija pređe u „strane ruke“, prenosi agencija Rojters,

Ta regulativa će uskoro stupiti na snagu bez usvajanja u parlamentu, s ciljem da se zaštiti ključna infrastruktura, uključujući elektroenergetske mreže i bolnice.

Potez Njemačke reflektuje pritisak prisutan širom Evrope da se ograniče preuzimanja vrijedne evropske imovine od strane kineskih državnih grupacija, dodaje britanska agencija.

„Zabrinuti smo zbog poteza Nemačke i Evrope“, izjavio je portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Geng Šuang na dnevnom brifingu za medije.

Kina se nada da će Njemačka i EU izbjeći protekcionističke tendencije i da neće poslati „zbunjujuću, negativnu“ poruku ostatku svijeta, naglasio je Geng.

Kineska kompanija Midea je prošle godine kupila njemačkog proizvođača robota Kuku, što je izazvalo zabrinutost da Kina stiče prevelik pristup ključnim tehnologijama, dok sopstvene kompanije štiti od stranih preuzimanja.

Kupovina grupe Singenta, švajcarskog proizvođača pesticida i sjemena, koju je obavila kineska državna kompanija KemČajna za 43 milijarde dolara, što je do sada najveća kineska akvizicija u inostranstvu, povećala je pritisak u Evropi za zauzdavanje stranih preuzimanja u strateški važnim sektorima, dodaje Rojters.