Počeo „klimatski“ Davos

Svijet

Tri hiljade političkih, ekonomskih i tehnoloških lidera iz cijelog sveta okupilo se na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, da razgovaraju o privredi, tehnologiji, ali pre svega o globalnom zagrijavanju, zbog čega je ovogodišnji skup dobio neformalni naziv „klimatski Davos“.

Na skupu svjetskih lidera je, nakon prošlogodišnjeg izostanka, i američki predsjednik Donald Tramp.

Klaus Švab, koji je prije 50 godina osnovao Svjetski ekonomski forum, pisao je uoči skupa učesnicima sa molbom da se posvete smanjivanju emisije ugljen-dioksida. Dobio je odličan odziv.

Alijansa velikih investitora, banaka, penzionih, investicionih i hedž fondova namjerava da na skupu na poznatom švajcarskom skijalištu obznani svoju odluku.

Naime, oni namjeravaju da do 2050. godine sav svoj investicioni kapital, oko šest hiljada milijardi dolara, preusmjere u zelenu industriju i projekte smanjenja emisije štetnih gasova.

Još se ne zna kako će na zelenu tematiku reagovati predsjednik SAD Donald Tramp, koji je povukao svoju zemlju iz Pariskog klimatskog sporazuma i prošle godine ismijavao Gretu Tunberg, švedsku aktivistkinju koja ukazuje na posljedice klimatskih promjena.

„Vidjećemo šta će nam Tramp reći. Unaprijed se radujemo, jer je ovo globalna konferencija. Veliki naglasak stavljamo na globalna pitanja, a klima je ključno globalno pitanje u ovom trenutku. Ovdje nije samo Greta Tunberg, već mnogo mladih ljudi. Htjeli smo da se njihov glas čuje“, rekao je Švab.

Obezbjeđenje foruma koštaće Švajcarsku devet miliona franaka za policiju i 32 miliona za vojsku.

„Mir i napredak za sve“

Na otvaranju foruma obratila se i nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, istakavši da je na agendi ovogodišnjeg foruma izgradnja održivog i kohezivnog svijeta.

„Došli smo da razgovaramo, debatujemo i posvetimo se novim savezima, borbi protiv klime i obezbjeđivanju mira i napretka za sve.