Raste cijena prehrambenih proizvoda na svjetskom nivou

Svijet

Cijene prehrambenih proizvoda na svjetskom nivou brzo su porasle u avgustu nakon dva uzastopna mjeseca pada, vođene snažnim porastom međunarodnih kotacija cijena šećera, pšenice i biljnih ulja, objavila je danas Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO-ov indeks cijena hrane u prosjeku je u avgustu iznosio 127,4 boda, što je 3,1 odsto više u odnosu na juli i 32,9 odsto više u odnosu na isti mjesec 2020.

Indeks prati mjesečne promjene u međunarodnim cijenama prehrambenih proizvoda kojima se uobičajeno trguje.

Takođe, FAO-ov indeks cijena šećera porastao je za 9,6 odsto u odnosu na juli, podstaknut zabrinutošću zbog štete na usjevima uslijed mraza u Brazilu, najvećem svjetskom izvozniku šećera.

Povećanje su ublažili dobri izgledi za proizvodnju u Indiji i Evropskoj uniji, kao i pad cijena sirove nafte i slabljenje valute u Brazilu.

FAO-ov indeks cijena biljnog ulja porastao je u avgustu za 6,7 ​​odsto, a indeks cijena žitarica u prosjeku je u avgustu bio veći za 3,4 odsto nego u julu.

Svjetske cijene pšenice skočile su za 8,8 odsto zbog smanjenih očekivanja žetve u nekoliko velikih zemalja izvoznica.

Nasuprot tome, cijene kukuruza pale su za 0,9 odsto jer su poboljšani izgledi za proizvodnju u Argentini, Evropskoj uniji i Ukrajini ublažili snižene prognoze proizvodnje u Brazilu i Sjedinjenim Američkim Državama. Međunarodne cijene riže ostale su na silaznoj putanji.

FAO-ov indeks cijena mesa blago je ojačao u avgustu jer je snažna potražnja iz Kine podržale cijene ovčijeg i goveđeg mesa, a solidna potražnja iz istočne Azije i s Bliskog istoka podigla je cijene peradi.

Za razliku od toga, cijene svinjskog mesa pale su zbog nastavka pada kupovine u Kini i slabe interne potražnje u Evropi.

FAO-ov indeks cijena mlijeka je neznatno pao u odnosu na juli, jer su međunarodne kotacije za mlijeko u prahu pale usljed slabe globalne potražnje i sezonskog rasta izvoznih mogućnosti u Okeaniji, više nego što su rasle cijene putera i sira.