U problemu i dvije sistemski važne banke u BiH?

Banke

Vlada Republike Srpske zadužuje se za 55 miliona maraka kod EBRD-a kako bi sanirala alarmantno satanje u bankarskom sektoru

U preostalih osam banaka postoji više od pola milijarde kredita koji su teško naplativi, pa MMF traži hitnu intervenciju. Loši krediti odveli su u propast Bobar Banku i Banku Srpsku koje ipak nisu bile od ključne važnosti za cijeli sistem. Ipak, Centralna banka BiH otkrila je da su pred kolapsom i dvije velike banke u BiH pa ekonomisti kažu da je potrebna hitna intervencija.

– Nažalost mi nismo upoznati koje su to dvije sistemske banke i koje su to preostale nesistemske banke koje su po ovom izvještaju zaista u jednoj situaciji koja zahtijeva sistemsko rješenje. Postoji veoma značajan rizik o kojem ne govorimo na sistemski način. I dalje govorimo o bankama i pojedinačnim slučajevima koji su isplivali u javnost ali nismo pričali o svim ovim bankama –  rekla je za ATV Adisa Omerbegović, prorektor Međunarodnog univerziteta u Sarajevu.

Po izvještaju Centralne banake ima devet spornih banala, a dvije velike mogu sa sobom da povuku u propast cijeli sistem jer jedna ima čak 50 odsto kredita koje će teško naplatiti. Ti podaci već na narednom zasijedanju naći će se pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji će glasati kako o izvještaju Agencije za bankarstvo tako i o kreditu za spasavanje banaka. Prijedlog zaduženja kod EBRD-a za opoziciju nije loš izbor jer MMF i Svjetska banka uvode neku vrstu supervizije.

Odgovornost je pokrenuta, odgovaraju vladajući, koji ističu da rješenje za tako važan problem moraju svi zajedno naći. Na tom kursu je i nedavna promjena direktora Agencije za bankarstvo (Rade Rastoka je zamjenio Slavicu Injac).
Kredit od 55 miliona za podršku saniranju bankarskog sektora Vlada RS podiže na 32 godine a vraćaće ga iz budžeta.