Najveće svjetske banke su u Kini, HSBC najveća u Evropi

Banke

Industrial & Comercial bank of China, sa sjedištem u Pekingu najveća je banka u svijetu po imovini, depozitima, broju kupaca i zaposlenih. Ona je takođe, rangirana na prvom mjestu prema kapitalnom obimu Tier 1. Imovina Industrial & Comercial bank of China premašila je 4,3 triliona dolara na kraju 2019. godine.

China Construction Bank Agricultural Bank of China su na drugom i trećem mjestu, a četvrta je Bank of China.

Na listi The Bankera prema Tier 1 kapitalnom koeficijentu slijede američke banke JPMorgan Chase na petom, Bank of America na šestom, Wells Fargo na sedmom i Citigroup na osmom mjestu.

Tek na devetom mjestu je najveća evropska banka britanski HSBC Holdings.

Na listi najvećih evropskih banaka prema istom kriteriju nakon HSBC-a slijede francuska Credit Agricole, potom BNP Paribas, Banco Santander Grouppe BPCE.

Barclys se uvrstio ispred UniCredita na šestom mjestu, osma je Credit Mutuel, a top 10 zaokružuju Societe Generale Deutsche Bank.

UniCredit (na sedmom mjestu u Evropi i na 29. u svijetu), bolje je rangirana od svog italijanskog konkurenta Intesa Sanpaolo banke koja je 15. na evropskoj listi, a 39. u svijetu.

Ruska Sberbanka, 27. na svijetu, zadržala je prvo mjesto među najvećim bankama Centralne i Istočne Evrope.

The Banker, u vlasništvu Financial Timesa, vodeći je svjetski bankarski i financijski resurs, koji se čita u više od 180 zemalja. Magazin godišnje objavljuje listu Top 1000 svjetskih banaka, prepoznajući globalne lidere u industriji po njihovim postignućima. Banke se procjenjuju prema Tier 1 kapitalu, imovini, odnosu kapitala/imovine, rastu realne dobiti, profitu na prosječan kapital i prinosu na aktivu.