Kia Stonic, novi igrač među crossoverima B-segmenta

 

Klasa crossovera B-segmenta sve je bogatija

Nakon što su se etablirali Nissan Juke, Renault Captur i Mazda CX-3 te su nedavno stigli Opel Crossland X i njegov tehnološki blizanac Citroën C3 Aircross, a iz koncerna Volkswagen licitirali su modelom Seat Arona, koji najavljuje tehnološki iste crossovere sa značkom Škode, Volkswagena i Audija, red je došao i na Korejce.

Prvi je, u junu, predstavljen Hyundai Kona, a sada stiže i bratski Kia Stonic. Riječ je o napuhanoj crossoverskoj izvedenici nedavno predstavljenog modela Rio četvrte generacije, na čijoj se osnovi 2019. očekuje novi Hyundai i20. Na najvažnijem, njemačkom tržištu Stonic je već prošao ‘vatreno krštenje’. Privlačan dizajn, dobra izvedba i povoljna cijena obećavaju uspjeh.

Gabaritima 414 x 176 x 152 cm duži je osam širi tri i po i viši sedam centimetara od Rija. Da je riječ o izvedenici, prepoznaje se po istom međuosovinskom razmaku od 258 cm. Unutrašnjost je ‘ozbiljnija’ i bogatija, premda i Rio izvedbom zaslužuje pohvale. Sjedi se ugodno povišeno, kao u kompaktu, a funkcionalnost povećava gepek od 352 do 1155 litara. U benzinskoj su ponudi su dobro poznati atmosferci 1.25 a 84 KS i 1.4 s 99 KS te trocilindarski turbo s direktnim ubrizgavanjem 1.0 T-GDI sa 120 KS.

Jedan, ali vrijedan dizelaš u ponudi je 1.6 CRDI sa 110 KS. Osnovni benzinac ima petostepenski mjenjač, a ostali šestostepenski. Službena prodaja na njemačkom tržištu počinje 30. septembra, a osnovni model, koji serijski ima aluminijske 15-colne felge i 7-colni dodirni ekran sa smartphone-integracijom, procijenjen je na 15.790 eura. Jeftiniji je 100 eura od uporedivog Renault Captura!