“Renault” zabilježio rast prodaje od 10 odsto

Francuski proizvođač automobila Renault je prodao rekordnih 1,9 miliona vozila u prvih šest meseci 2017. godine. Ovakav rast je zabilježen zahvaljujući eksplozivnom rastu prodaje u azijsko-pacifičkom regionu

– Postavili smo novi rekord sa preko 1,88 miliona prodatih vozila u šestomjesečnom periodu. Obim prodaje i tržišni udio povećan je kod svih naših brendova i u svim regionima – izjavio je šef prodaje i marketinga, Tijeri Koskas, prenosi agencija Frans pres.

Ostvarena prodaja je za 10,4 odsto veća u poređenju sa istim periodom prošle godine i znatno je nadmašila rast ukupnog tržišta od 2,6 procenata. Kao rezultat toga, tržišni udio Renaulta je povećan za 0,3 odsto na 4,1 procenat.

Svi brendovi francuske automobilske grupe – Renault, Dačija, Renault Samsung Motors i Lada – ostvarili su podjednako rast obima prodaje i tržišnog udjela.
Najveći skok prodaje od 50,5 procenata zabilježen je u azijsko-pacifičkom regionu, čemu je doprinijela duplirana prodaja u Iranu.

Što se tiče izgleda do kraja godine, Renault je potvrdio ciljeve za 2017. godinu, pri čemu očekuje povećanje obima prodaje i tržišnog udjela i u Evropi, i van starog kontinenta. Kompanija cilja rast obima prodaje između 1,5 i 2,5 odsto na globalnom nivou i od dva odsto na evropskom i francuskom tržištu, prenosi francuska agencija.