Blumberg: Investitori Grčkoj ponudili sedam milijardi eura

Eurozona

Grčka je u utorak privukla velik interes ulagača u prvom izdanju godišnje obveznica na finansijskom tržištu nakon 2014., što je važan korak ka postizanju finansijske samostalnosti te zemlje nakon što joj iduće godine prestane pristizati pomoć od međunarodnih kreditora

Grčka državna agencija za upravljanje dugom objavila je planove za prodaju obveznica koje namjerava da otplati u pet godina, dakle 2022.

Kako otkrivaju upućeni izvori Blumberga, investitori su navodno ponudili čak 7 milijardi eura. Interes ne treba da čudi s obzirom da će tamošnje ministarstvo finansija navodno ponuditi kamatnu stopu od 4,7 odsto.

Inače, vlada je očekivala da će moći ponuditi kamatnu stopu od 4,2 odsto, ali finansijski stručnjaci smatraju kako je takav cilj ipak preambiciozan u sadašnjim okolnostima. Ako izdanje bude uspješno, označiće korak dalje u izlasku najjužnije članice eurozone iz višegodišnjeg kruga štednje i međunarodne pomoći.

Od 2010. Grčka je bila zavisna od paketa finansijske pomoći kako bi namirila potrebe za pozajmljivanjem novca, piše BBC. Ova emisija obveznica je prva od 2014.

Iz njemačkog Ministarstva finansija pozdravili su juče potez Grčke da proda dug privatnim investitorima prvi put u posljednje tri godine, rekavši da je Atini potrebno da stabilizuje rast, ojača reforme i na vrijeme zaključi treći paket pomoći.

“Povratak Grčke tržištu kapitala bio je i jeste cilj aktuelnog programa prilagođavanja. Pozdravljamo činjenicu da Grčka ima šansu da se postepeno vrati na tržište”, rekla je portparol Ministarstva.