Rekordno niski prinosi državnih obveznica u Evropi

Eurozona

Na osnovu podataka da investitori državama za plasman plaćaju 16,5 biliona dolara duga, analitičari ocjenjuju da je za pad prinosa tokom ljetnjih mjeseci zaslužan otkup centralnih banaka.

Globalna vrijednost obveznica koje donose negativni prinos, skočila je na 16,5 biliona dolara, najviše u šest mjeseci, piše Financial Times.

List navodi da ukupan dug Njemačke trenutno donosi negativan prinos. Prinosi na državne obveznice u posljednjih nekoliko nedjelja primjetno su pali nakon talasa kupovine, a na užas ulagača koji vjeruju da će usporavanje ekonomskog oporavka od pandemije zajedno sa rastućom inflacijom rezultirati povećanjem dugoročnih troškova zaduživanja.

Iako je najveći stampedo investitora zabilježen na tržištu američkih državnih obveznica, nije nedostajalo kupaca ni za dug Japana i članica Eurozone.

Prinos na desetogodišnje japanske obveznice ove nedjelje pao je ispod nule prvi put od decembra 2020. godine. Prinos na njemački desetogodišnji dug pao je na -0,51 odsto što je najniži nivo od početka februara.

Prinos na njemačke tridesetogodišnje obveznice takođe je ispod nule, što znači da cjelokupni nejmački dug – mjerilo za obveznice u cijeloj Eurozoni– sada ulagačima donosi gubitak.

Velike zarade nema ni kod riskantnijih evropskih dužnika. Prinos oko nule donose sva francuska obveznička izdanja do 12 godina dospijeća, do devet godina kada je riječ o Španiji, a do sedam u italijanskom i grčkom slučaju.

Prema podacima banke Barclays, globalni iznos duga s negativnim prinosom sredinom maja prošle godine iznosio je malo više od 12 biliona dolara.

U decembru je dostigao rekordni nivo od preko 18 biliona dolara. Analitičari ističu da su prinosi na obveznice u sve većem raskoraku s ekonomskom stvarnošću.

Izvor: Biznis.rs