Najveće šanse da Italija napusti euro od krize 2012.

Zabrinutost investitora zbog sudbine italijanske vlade nakon referenduma u nedjelju očekuje se i u mogućnosti da zemlja napusti eurozonu

Prema istraživanju među investitorima frankfurtskog Sentixa šanse da Italija napusti euro u sljedećih godinu dana narasle su na 19,3 posto. To je najviši postotak u posljednje četiri godine.

U anketi je učestvovalo više od 1000 institucionalnih i privatnih investitora, a prošlomjesečna anketa pokazala kako je Italija po prvi puta pretekla Grčku kao država za koju se smatra da će se vratiti domaćoj valuti. Međutim, treba naglasiti kako manje od četvrtine investitora očekuje da će bilo koja država napustiti eurozonu.

Na vrhuncu evropske dužničke krize prije četiri godine 70 posto investitora smatralo je da je eurozona na putu raspada. Činjenica je da su investitori počeli razmišljati o povratka Italije liri.

Italijanski analitičari smatraju da se radi o neutemeljenom strahu. Mogućnost italijanskog izlaska temelji se na ideji da će birači u nedjelju odbiti vladin prijedlog o ustavnim reformama. Premijer Matteo Renzi obećao je da će dati ostavku ako referendum propadne. U tom slučaju na prijevremenim izborima vjerojatno je jačanje antievropskog Pokreta pet zvijezda.

Međutim, ideja da Italija napusti euro prilično je pretjerana, istakao je za Bloomberg Antonio Villafranca, analitičar na Italijanskom institutu za međunarodne političke studije. Čak i ako budu raspisani prijevremeni izbori, veliko je pitanje može li Pokret pet zvijezda oformiti parlamentarnu većinu, ističe Villafranca.

Ako Pet zvijezda raspiše referendum o članstvu u eurozoni, tu su ustavne prepreke. Italijanski Ustav zabranjuje poništenje međunarodnih sporazuma putem referenduma, pa bi trebalo izmijeniti Ustav. Izglasavanje promjene Ustava traži dvotrećinsku većinu u oba doma parlamenta. Osim toga, samo 15 posto Italijana podržava napuštanje eura.