Nastavljen pad eura, ruska rublja na najvišem nivou u 18 mjeseci

Euro je na međunarodnim tržištima valuta u četvrtak oslabio u odnosu na sve glavne svjetske valute, a prema američkom dolaru se spustio na najniži nivo u pet nedjelja

Na valutnim tržištima juče je dominirala tema vezana za daljnju monetarnu politiku Evropske centralne banke. Jučerašnjim medijskim napisima danas se pridružio šef austrijske centralne banke Ewald Nowotny, koji je rekao da nema razloga da ECB u ovoj godini mijenja postojeću monetarnu politiku.

Reuters je u srijedu objavio da su zvaničnici ECB-a bili zatečeni kretanjima na tržištima valuta koja su počela spekulisati sa mogućim povećanjem kamatnih stopa u eurozoni u prvoj polovini naredne godine, te da će ECB na redovnom sastanku u aprilu pokušati uvjeriti investitore da period jeftinog novca nije pri kraju.

Dodatni pritisak na euro danas su bili podaci o primjetnom usporavanju inflacije u Njemačkoj. U martu je inflacija u najvećoj ekonomiji eurozone pala na 1,6 odsto, nakon što je u februaru dosegla 2,2%, najviši nivo u četiri i po godine. Eurom se u popodnevnim časovima trguje za 1,0684 dolara, što je 0,80 odsto niže u odnosu na prethodni dan. U odnosu na britansku funtu, euro je pao 1,12 %, na 1,1681 EUR/GBP, dok je prema švajcarskom franku oslabio 0,31%, na 1,0692 franaka. Eurom se juče trgovalo za manje od 60 rubalja. Podržana rastom cijene nafte iznad 53 dolara po barelu, rublja je danas ojačala prema euru 1,78 odsto. U odnosu na dolar, rublja je ojačala 1% na 56,06 rubalja, najviši nivo u 18 mjeseci.

S druge strane, dolar je ojačao u odnosu na glavne svjetske valute. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost dolara u korpi šest vodećih valuta u svijetu, ojačao je 0,5 odsto, na 100,28, zahvaljujući rastu američke valute prema evropskoj i japanskoj.

Podršku dolaru pružili su podaci o snažnom američkom privrednom rastu u četvrtom kvartalu prošle godine. Prema revidiranim podacima ekonomija SAD u četvrtom tromesječju 2016. je porasla 2,1 odsto na godišnjem nivou, što je iznad prethodne procjene od 1,9 odsto.