Valute koje imaju dobre izglede da nadmaše euro i dolar

Nakon slabog starta u 2017. godini, norveška i švedska valuta će ojačati prema euru i dolaru do kraja godine, pokazala su istraživanja Reutersa

Slično rezultate pokazale su i ankete provedene na početku godine, napominje britanska agencija, ali rast nordijskih valuta ograničavala je sporija inflacija i monetarne mjere centralnih banaka.

U Norveškoj, gdje je niža inflacija uslovljena jeftinijom naftom u prvom kvartalu, centralna banka za sada podržava labaviju monetarnu politiku, sa 40% izgleda da će do polovine 2017. smanjiti referentnu kamatu.

Analitičari DNB smatraju da je norveška kruna potcijenjena, ali da će se centralna banka uzdržati od daljnjeg rezanja kamatne stope koja je trenutno na rekordno niskom nivou od 0,5 odsto.

U Švedskoj, gdje je inflacija u martu dosegla cilj od 2%, po prvi put u šest godina, centralna banka i nezavisni analitičari vjeruju da je potrebno još vremena da bi se rast potrošačkih cijena stabilizovao na ovom nivou. Ali sa snažnim ekonomskim rastom i stabilnim tržištem rada, Centralna banka Švedske bi do ljeta mogla okončati svoj program kvantitativnog popuštanja, dok će Evropska centralna banka, po svemu sudeći, zadržati svoj program monetarnih podsticaja i u 2018. godini, smatraju u Nordea Markets.

Ekonomisti očekuju da norveška kruna u narednih 12 mjeseci ojača prema euru, sa sadašnjih 9,17, na 8,75 kruna za euro, a prema dolaru sa 8,61 na 8,10 NKR/USD.

Švedska kruna će u međuvremenu porasti sa trenutnih 9,57 SKR/EUR na 9,17 kruna za euro, dok bi po prognozama, u odnosu na dolar ojačala sa sadašnjih 8,99 na 8,51 kruna za dolar.