Audi smanjuje troškove za 10 milijardi eura, okreće se električnim vozilima

Audi namjerava do 2022. smanjiti troškove poslovanja za 10 milijardi eura kako bi podržao finansiranje prelaska na proizvodnju električnih automobila

Audi, glavni Volkswagenov zamašnjak kada se radi o dobiti, planira u sljedećim godinama na tržište lansirati pet novih električnih modela. Prvi će biti sportsko terensko vozilo e-tron, koji će se od 2018. godine sastavljati u pogonu u Briselu.

Veći dio ušteda od 10 milijardi eura odnosi se na smanjenje troškova za istraživanje i razvoja.

Audijev potparol iz njemačkog središta u Ingolstadtu odbio je komentisati o tome. Naime, njemački poslovni dnevnik Handelsblatt je u sedmičnom izdanju objavio planove smanjenja troškova i planove profitabilnosti te automobilske kompanije.

Audi želi osloboditi i sredstva za ulaganja u tehnologiju nulte emisije, razvijajući novu proizvodnu platformu s Porscheom. Dijeljenjem komponenti i modula oba bi luksuzna Volkswagenova brenda uštedjela novac.

Ta kompanija se bori s teškoćama nakon povlačenja automobila s tržišta, istragama i ustrajnim kritikama sindikata i menadžera zbog skandala u vezi sa emisijom ugljikovih plinova kod dizel vozila i svoje strategije nakon tog skandala.