Prihodi Tesle udvostručeni, ali porastao je i gubitak

Automobil

Tesla Motors ostvario je u drugom tromjesečju dvostruko veće prihode nego u istom lanjskom razdoblju, ali pritom je ostvario i dosad najveći kvartalni gubitak

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u srijedu, Tesla je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 2,8 milijardi dolara, dok su prije godinu dana iznosili 1,3 milijarde.

No, zbog povećanih ulaganja, gubitak tog proizvođača električnih automobila dostigao je 336 miliona dolara, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosio 293 miliona.

Uprkos povećanom gubitku, cijena dionice Tesle porasla je u srijedu u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta oko 8 odsto, što se zahvaljuje podacima o rastu prodaje i optimističnim najavama firme.

Tesla je u prvom polugodištu prodao 47.000 vozila modela S i X, što je oko 50 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Poslovodstvo firme poručilo je da u drugom dijelu godine očekuje značajan rast prihoda, uz stabilne troškove, te povećanje proizvodnje, s obzirom da za novi Model 3 vozila dnevno prima po 1.800 rezervacija od kada ga je prošle sedmice predstavio na tržištu.

Ukupno je za taj model, dosad najjeftiniji, primio oko 455.000 narudžbi.

„Očekuje nas snažan rast proizvodnje u idućih šest mjeseci“, poručio je nedavno izvršni direktor Tesle Elon Mask.

Taj model, koji košta oko 35.000 dolara ili upola manje nego sadašnji Model S sedan, smatra se ključnim za daljnju sudbinu Tesle.

Tesla planira od 2018. proizvoditi 500.000 automobila godišnje, a tom bi cilju trebala pridonijeti upravo prodaja novog Modela 3, njegovog prvog vozila za masovno tržište.