FIAT 500 zvanično priznat kao djelo moderne umjetnosti

 

Muzej moderne umjetnosti (MoMA) u Njujorku uvrstio je u stalnu postavku originalni “cinquecento”, povodom 60. rođendana ovog legendarnog FIAT-ovog automobila

Prvi FIAT 500 značajan je iz više aspekata. Najprije, to je model koji je u poslijeratnom periodu omogućio brojnim Italijanima individualnu mobilnost u vrijeme kada se zemlja oporavljala od ratnih dejstava.  Za njegovog proizvođača, kompaniju FIAT, model 500 predstavlja prvi značajniji komercijalni uspjeh jer je automobil doživio veliku popularnost tokom gotovo dvije decenije, koliko se izrađivao. Na kraju, ali ne i najmanje važno, za one kojima je industrijski dizajn i oblikovanje proizvoda zanimanje, ali i za ljubitelje klasičnih automobila, “cinquecento” je i umjetničko delo.  To su svojom odlukom potvrdili i kustosi muzeja MoMA u Njujorku, kada su FIAT 500 uvrstili u kolekciju radova moderne umjetnosti.

Primjerak koji je izložen u muzeju je FIAT 500 F, koji se proizvodio u periodu od 1965. do 1972. godine. Ofarban je u karakterističnu bež boju i ima platneni otvoreni krov.

“Cinquecento” nije prvi automobil koji je stigao u čuveni njujorški muzej.  Prije njega, priznanje da se radi o djelima savremene umetnosti dobili su Cisitalia 202 GT iz 1946, Willys-Overland Jeep iz 1952, Volkswagenova “buba” iz 1959, Jaguar E-Type Roadster iz 1963, Ferrari 641/2 grand prix iz 1990 i Smart iz 1998.