Srbija uvela proceduru za hrvatske proizvode, blokada 30 dana

Region

Srbija je rigoroznim kontrolama podvrgla sve prehrambene proizvode iz Hrvatske, zbog čega ih neće biti na tržištu 30 dana, koliko traje ta procedura.

Prema saznanjima Blica, to je odgovor srpskih vlasti na odluku hrvatskog ministarstva poljoprivrede, koje je 15. jula povećalo uvoznu taksu za 22 puta na voće i povrće iz zemalja koje nisu članice EU.

List dodaje da je Uprava carina dobila zadatak da pored fitosanitarnih i veterinarskih provjera radi i laboratorijske analize svih proizvoda, pa je zbog dužine okončanja njihovih provjera, a to je mjesec dana, izvjesno da mnogi proizvodi neće završiti na rafovima, već na nekoj od deponija.

Ovaj scenario primjenjivaće se sve dok se ne oglasi Evropska komisija, odnosno ne suspenduje hrvatsku mjeru, koja je suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), navodi Blic.

Izvor lista iz Uprave carina tvrdi da je ovo vrlo suptilna kontramjera prema Hrvatima, koja nije suprotna SSP, a koja će nanijeti štete susjedima.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić, rekao je da još nema formalnog odgovora Evropske komisije na žalbu Srbije povodom mera Hrvatske, ali na osnovu neformalnih informacija, Brisel smatra da se radi o kršenju SSP.

Ljajić je ocijenio i da su to diskriminatorske mjere, uperene protiv svih zemalja u regionu. „Siguran sam da će pritisak iz Brisela biti takav da će Hrvatska morati da modifikuje ili potpuno promijeni ovu odluku“, rekao je Ljajić.