Holanđani napravili biorazgradivi automobil

Automobil

Šta je to: pravi se od šećera, može da preveze četvoro ljudi i ide 80 kilometara na sat

To je biorazgradivi automobil ‒ njegovi konstruktori kažu da može predstavljati sljedeću razvojnu fazu u automobilskoj industriji koja je prijateljski nastrojena ka prirodi.

Laki električni automobil, koji su konstruisali studenti iz Holandije, napravljen je od smola dobijenih od šećera iz šećerne repe, a pokriven je pločama od lana koji raste na poljima Holandije.„Samo su točkovi i sistem vješanja napravljeni od klasičnih materijala“, kaže Janik van Rijel, jedan od konstruktora iz tima TU/Ekomotiv sa Tehnološkog univerziteta iz Ajndhovena.

Građa automobila, koji su nazvali „Lina“, ima sličan odnos snage i težine kao automobil od fiberglasa. Prototip je težak samo 310 kilograma, ali još nije prošao testove jer se materijali od kojih je napravljen „neće kriviti kao metal, već će se slomiti“, kaže vođa tima Noud van de Gevel.

Zahtjevi da se smanji zagađenje iz automobila i borba protiv klimatskih promjena nagnali su auto-industriju da traži alternativu, ali i dalje je potrebno mnogo energije da bi se napravio jedan automobil.

„Energija koju sada štedimo dok vozimo automobil troši se u fazi njegove izrade“, kaže Gevel.

TU/Ekomotiv tim planira dalje testove za „Linu“ čim bude dobio dozvolu holandskih vlasti.