Najbrži automobil svijeta koji pokreće avionski motor

Predstavljamo vam najbrži automobil svijeta, koji upravo prolazi kroz posljednju fazu testiranja, prije nego što pokuša da obori trenutni kopneni brzinski rekord od 1227.985799 kilometara na sat i dostigne 1609 kilometara na čas iduće godine.

Ovaj projekat je prošle godine od likvidacije spasio britanski preduzetnik, koji je kupio čitavu operaciju za trideset tri miliona dolara, kako bi joj pomogao da ostane živa. Ime operacije je promijenjeno iz Bloodhound SSC u Bloodhound LSR. Automobil sa sasvim novom liverijom je skoro predstavljen u južnoafričkoj Hakskinpan pustinji, gdje tim planira da obori granicu od 804 kilometra na čas po pri put. Ukupno trinaest proba je isplanirano, tako da svaka ide za osamdeset kilometara na čas brže od prethodne, sa ciljem dostizanja prethodno navedene brzine. Jedan od ključnih ciljeva ovog programa testiranja jeste procjena kako se automobil ponaša kada treba da uspori i zaustavi se nakon dostizanja željene brzine.

Bloodhound LSR modelom će upravljati Endru Grin, koji je bio za volanom prethodne verzije automobila, kada je prije dvije godine on razvio brzinu od 321 kilometar na čas. On će ostati test vozač sve do 2020.godine. “Endi je bio na gasu dvije sekunde kako bi dostigao brzinu od 321 kilometar na čas za osam sekundi. Ovdje u pustinji, na stazi od 16 kilometara možemo ubrzavati i duže vrijeme, dostizati veće brzine i ispitati stabilnost ovog modela, njegove performanse i zaustavno vrijeme, što je od ključnog značaja kada se radi o postavljanju novog kopnenog brzinskog rekorda”, rekao je Mark Čapman, direktor inžinjeringa na ovom projektu.

Automobil pokreće EJ200 Eurofighter Typhoon avionski motor koji će mu dati 135.000 konjskih snaga, što je ekvivalent za više od 150 Formula 1 automobila. Umjesto normalnih točkova, Bloodhound LSR ima precizne mašinski obrađene točkove od aluminijuma, kreirane da podnesu habanje od tako intenzivnih brzina.