London želi iz jedne u drugu, prelaznu uniju

Svijet

London želi da s Briselom pregovara o „privremenoj carinskoj uniji“ nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije

U saopštenju britanskog ministarstva za Bregzit navodi se da britanska vlada želi „tranzicioni period“ tokom kojeg bi se sačuvala „bliska veza“ sa evropskom carinskom unijom.

„Jedan mogući pristup je privremena carinska unija između Velike Britanije i EU i tokom tog perioda tranzicije koji bi bio dogovoren s Briselom, Britanija bi dogovarala nove ambiciozne trgovinske sporazume širom svijeta“, piše u saopštenju.

Ministarstvo procjenjuje da bi tranzicioni period dao „potrebno vrijeme (…) za dovođenje u rijed budućih carinskih sporazuma“ i omogućio „sigurnost za kompanije i kapacitet za meku tranziciju“.

Brojni eksperti su ocijenili da će biti veoma teško ispregovarati novi trgovinski sporazum Velike Britanije i EU prije nego što ta zemlja napusti Uniju 2019.

Laburistički poslanik u britanskom parlamentu Kris Lesli je prijedlog o privremenoj carinskoj uniji opisao kao „spisak lijepih želja“.

Pregovori Velike Britanije i EU su počeli u junu i za sada se vode oko tri ključne tačke – budućim pravima Evropljana u Britaniji, finansijskim detaljima i granici sa Irskom.