Zagato uljepšava Aston Martin – stižu 2 nova modela

Automobil

Saradnja kompanije Aston Martin i čuvene italijanske dizajnerske kuće Zagato rezultirala je sa još dva modela ograničenih serija – Vanquish Speedster i Vanquish Shooting Brake

Zagato je ranije predstavio svoju viziju Aston Martina u verzijama Vanquish Coupe i Volante, a oba modela realizovana su u limitiranim serijama od po 99 primjeraka.

Sada su na red došle nešto egzotičnije karoseijske varijante Speedster i Shooting Brake.

Oba vozila imaju karakterističan dizajnerski potpis Zagata sa zaobljenim stilskim elementima na spoljašnjosti automobila. Speedster je u suštini ekstremnija verzija Vanquisha Volante, sa naglašenim ispupčenjima iza sjedišta vozača i suvozača.

Ovi elementi izrađeni su od ugljeničnih vlakana, kao i ostatak karoserije i podsjećaju na zaštitini znak Zagato dizajna – poznata dvostruka talasasta zaobljenja na zadnjem dijelu krova vozila.

U planu je proizvodnja svega 28 Speedstera, pa i ne čudi podatak da su svi unaprijed rasprodati.

Kada je riječ o drugom novitetu, Vanquishu Shooting Brake, objavljena je samo jedna fotografija na kojoj je prikazan profil vozila, pa dizajn nije moguće sagledati u potpunosti.

Ipak, Aston Martin je otkrio da će produženi krov ovog automobila takođe sadržati dvostruka simetrična zaobljenja, poput onih na modelu Vanquish Zagato Coupe.

Planirana je limitirana serija od 99 primjeraka Zagata Shooting Brake, a proizvodnja i isporuke obe verzije počinju 2018.

Svi modeli sa potpisom Zagata bazirani su na Aston Martinu Vanquish S i pogoni ih atmosferski 6.0 V12 motor sa 600 ks, uparen sa osmobrzinskim automatskim mjenjačem.