U Danskoj više električnih nego običnih benzinskih pumpi

Danska je ovih dana srušila rekord budući je broj elektropunjača za električna vozila premašio broj običnih benzinskih pumpi

Prema izvještaju Danskog energetskog udruženja, trenutno u toj skandinavskoj zemlji ima 2.030 elektropunjača za električna vozila, dok je običnih benzinskih pumpi 2.028, prenio je tportal.

– Radi se o simbolničnom rekordu, ali ta brojka ukazuje kako se infrastruktura sve više popravlja – izjavila je Laerke Flader, čelnica Danskog udruženja za električna vozila.

Iako infrastruktura električnih vozila cvjeta, broj prodanih primjeraka električnih vozila u Danskoj sve više pada. Jedan od razloga leži u odluci tamošnje vlade da smanji subvencije za električna vozila. Prema podacima spomenutog udruženja, tokom ove godine prodano je samo 182 vozila, od čega njih tek 17 privatnim korisnicima, što je ogroman pad u odnosu na 2015. godinu kada je u toj zemlji prodano čak 4.605 električnih vozila.

Istovremeno s danskim rekordom, Norveška je postala prva zemlja u svijetu u kojoj je broj električnih vozila nadmašio brojku tradicionalnih vozila na fosilna goriva. Norvežani, naime, voze čak 500.000 električnih i hibridnih vozila, od čega jedna petinu otpada na isključivo električna vozila.

Norveška vlada je, podsjetimo, ovih dana najavila kako će do 2025. godine s tamošnjih saobraćajnica u potpunosti ukloniti sve nove automobile na fosilna goriva.

Švedska do 2025. godine planira prodati najmanje milion vozila na električnu energiju.