Česi povećavaju minimalnu platu

Svijet

Češka vlada povećala je mjesečnu garantovanu minimalnu zaradu na 469 eura

Od početka naredne godine sat rada će biti plaćen minimalno 2,8 eura, preračunato po sadašnjem srednjem kursu Češke narodne banke.

Premijer Bohuslav Sobotka objasnio je danas tokom sednice vlade da je to povećanje mjesečne minimalne bruto zarade koje se sindikatima činilo suviše malo a poslodavcima suviše veliko, jedan dodatni korak da u Češkoj konačno počnu da rastu zarade i brže sustižu Zapad.

„Ovakvo povećanje odgovara ekonomskim mogućnostima Češke. Ukoliko želimo da počnemo da sustižemo prosječne plate u Evropi i vlada mora da stvori uslove. Povećanjem minimalne zarade na 12.200 kruna vlada je ispunila obećanje iz svog programa. Od 2018. godine minimalna zarada iznosiće 40,5 odsto prosječne“, poručio je Sobotka na Tviteru.

Češka je tek ovim povećanjem dospjela u prosek minimalnih zarada u regionu Srednje i Istočne Evrope koji se kreće oko 460 eura.

Najniže minimalne zarade u regionu su prema podacima konsalting agencije Mazars u Ukrajini, 113 eura, Albaniji, 161 euro i Makedoniji 195 eura, dok je najviša u Sloveniji, 805 eura, objavila je češka agencija ČTK.

Premijer Sobotka upozorio je da minimalna zarada mora da bude takva da motiviše ljude da rade i da im se isplati više nego da sjede nezaposleni i primaju socijalnu pomoć.

Povećanje minimalne zarade priprema i slovačka vlada a premijer Robert Fico najavio je da planira da minimalna zarada dostigne 500 eura.