SAD za četvrtinu povećava porez na robu iz Francuske

Svijet

Porez koji je uvela Francuska digitalnim kompanijama bio je i ranije izvor tenzija Pariza i Vašingtona. SAD smatraju da je taj porez nepravedan prema američkim kompanijama.

Nove američke tarife će sada pogoditi i francusku kozmetičku i modnu industriju, rekao je američki trgovinski predstavnik, javlja “Sputnjik”.

Prošle godine američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je da će uvesti carine na francusku robu kao odgovor na francuski porez na digitalne usluge na godišnje prihode uglavnom američkih kompanija.

Meta tog poreza od tri odsto, nazvan “GAFA” /što se odnosi na “Gugl”, “Epl”, “Fejsbuk” i “Amazon”/ su digitalne kompanije sa prodajom većom od 849 miliona dolara.

Francuski zakonodavci donijeli su zakon o oporezivanju digitalnih divova prošlog jula, ali u januaru je Pariz odlučio da odgodi ubiranje poreza da bi OECD mogao da zaključi pregovore o preinačavanju globalnih poreskih pravila za digitalne kompanije.

Sredinom juna je, međutim, Vašington odlučio da obustavi raspravu, uz obrazloženje da su vlasti sada koncentrisane na borbu protiv virusa korona.

Francuska je ovaj potez nazvala “provokacijom”, dodajući da je upravo tada trebalo da se postigne dogovor o oporezivanju.