Cijene nafte u Londonu i Njujorku na nizbrdici

Berza

Cijena nafte je danas skliznula naniže na trgovanju u Londonu, a u padu joj se pridružila i američka naftna referenca, pošto su se trgovci kladili na više cijene na zatvaranju pozicija nakon oporavka u petak

Američka WTI sirova nafta pala je za 0,7 odsto u Njujorku, dok je sjevernomorska nafta „brent“ oslabila za 1,2 odsto sa gotovo tromjesečnog maksimuma zabilježenog u petak, izvještava agencija „Blumberg“.

NJujorška agencija precizira da je WTI nafta za isporuku u septembru, čije ugovaranje ističe sutra, pojeftinila za 45 centi na 48,06 dolara za barel na prepodnevnom trgovanju u 10:24 sata na Njujorškoj merkantilnoj berzi.

Ukupan obim trgovanja bio je oko 24 procenta iznad 100-dnevnog prosjeka. Cijene ove nafte su u petak porasle za 1,42 dolara, ili tri odsto, na 48,51 dolara, čime je nedeljni gubitak smanjen na 0,6 procenata.

Nafta „brent“ za dostavu u oktobru oslabila je za 85 centi na 51,87 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Prošle nedelje je cijena sjevernomorske nafte ojačala za 1,2 odsto.

Američki naftaši smanjili su broj bušotina za pet na 763 prošle sedmice, što je drugo smanjenje ovog mjeseca, prema podacima kompanije „Bejker Hjuz“.

Mada je broj bušotina opao, američka proizvodnja je nastavila da raste, dostigavši prošle nedelje najviši nivo od jula 2015. godine.

U međuvremenu, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je na putu da u avgustu zabilježi najveće smanjenje pumpanja u pet mjeseci, prema podacima tima eksperata kompanije Petro-Logistiks sa sjedištem u Ženevi.