Španija lobira za eurobudžet i euroobveznice

Eurozona

Vlada Španije namjerava da privoli partnere u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji na stvaranje dublje ekonomske i monetarne unije tako što bi se osnovao budžet eurozone i imenovao ministar finansija bloka

Premijer Mariano Rahoj izjavio je da će Španija tu inicijativu iznijeti na Samitu, koji će biti održan 28. avgusta. “Nastavićemo da radimo na produbljivanju ekonomske i monetarne unije”, potvrdio je Rahoj, inače konzervativac, nakon sastanka sa kraljem Felipeom na Majorki.

On je uoči samita u Parizu rekao da Španija podržava evropskog finansijskog ministra i eurobudžet, koji bi progresivno približio životni standard i bogatstvo u svim evropskim zemljama. Naglasio je, takođe, da će insistirati na euroobveznicama i na njihovoj emisiji iz evropskog trezora, jer će to, kako procjenjuje, ojačati kredibilitet tržišta eurozone.

Konzervativna vlada Španije podržala je zahteve za dubljom integracijom unutar eurozone, sugerišući Briselu da bi članice bloka trebalo da približe neke aspekte upravljanja dugom i da dijele budžet u borbi protiv kriznih šokova.

Španski ministar ekonomije Luis de Guindos je još u junu zahtijevao dublju reformu eurozone, koja bi uključila stvaranje Evropskog monetarnog fonda uz određeni procenat nacionalnih budžeta.