Lagard dobija podršku ključnih saveznika za povećanja kamatne stope

Eurozona

Predsjednica Evropske centalne banke Kristin Lagard pridobija ključne saveznike za svoj plan podizanja kamatnih stopa iz negativnog područja ovoga ljeta, iako je jedan od članova njenog tima danas izrazio određenu skepsu u pogledu buduće politike ECB-a.

Lagard je ove sedmice najavila da bi ključna depozitna stopa ECB-a od minus 0,5 odsto zbog povećanja inflacije trebalo da počne da raste u julu i mogla biti na nuli ili „nešto iznad“ nule do kraja septembra, prije nego što dodatno poraste „prema neutralnoj stopi“.

Šef nizozemske centralne banke Klas Knot, koji je među najkonzervativnijim članovima Upravnog odbora ECB-a, rekao je da u potpunosti podržava takav plan.

„U potpunosti sam u tome, u potpunosti podržavam sve što je na (Lagardinom) blogu“, rekao je Knot na panelu Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Čelnik finske centralne banke Oli Ren takođe je izrazio podršku povećanju kamatnih stopa tokom ljeta, kao i glavni ekonomista ECB-a Filip Traka.

Predsjednica ECB-a Kristin Lagard naznačila je početkom sedmice na blogu da bi kreditiranje uskoro moglo da poskupi.

„Na osnovu trenutnih izgleda, vjerovatno ćemo biti u poziciji da izađemo iz negativnih kamatnih stopa do kraja trećeg tromjesečja“, napisala je Lagard, dajući najjasniju naznaku da ECB ide prema prvom povećanju kamatnih stopa nakon niza godina.

Trenutno je ključna depozitna stopa ECB na -0,5 odsto. Glavna stopa refinansiranja je na nuli.

Dalji rast stope zavisiće od izgleda za inflaciju, rekla je Lagard, upozoravajući da se „tempo i ukupni opseg prilagođavanja ne mogu odrediti unaprijed“.