Izvezen namještaj vrijedan 110 miliona

BiH

Preduzeća u Srpskoj u prvoj polovini ove godine izvezla su namještaja u vrijednosti od 110,07 miliona maraka, što je za 6,84 odsto više u odnosu na isti period lani

I dok izvoz namještaja iz RS ima trend rasta, uvoz opada jer je u istom periodu na tržište Srpske iz inostranstva završio namještaj vrijedan svega 18,03 miliona maraka, što je pad za 7,11 odsto u odnosu na polugodište 2016. godine.

Pored namještaja, RS bilježi rast i izvozu proizvoda od drveta i plute, a ove na tržištu u inostranstvu za šest mjeseci završilo je 153,85 miliona KM vrijedne robe iz RS što je više za 13,31 odsto u odnosu na polugodište 2016. I uvoz ovih proizvoda ima blagi trend rasta, a u prvom polugodištu na tržište RS stiglo je proizvoda od drveta i plute u vrijednosti od 37,51 milion KM, što je rast za svega 2,84 odsto u odnosu na prvo polugodište 2016. godine.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade pri  Privrednoj komori RS Lazo Šinik objašnjava da je ukupan izvoz namještaja i proizvoda od drveta u prvom polugodištu ove godine povećan za čak 10,5 odsto.

– Bilježimo solidnu stopu rasta iako proizvodnja bilježi pad zbog lošeg starta na početku godine koje su prouzrokovale loše vremenski uslovi i isporuka šumskih drvnih sortimenata. Uprkos tome, ostvarili smo rast izvoza i to zahvaljujući povećanom učešću proizvoda sa većom dodatnom vrijednošću u ukupnom izvozu, odnosno skupljih proizvoda – kazao je Šinik i podsjetio da ovaj sektor bilježi najveći suficit u robnoj razmjeni sa inostranstvom.

Šinik očekuje da drvoprerađivači ove godine premaše izvoz vrijednosti namještaja od 500 miliona maraka, te da bi  suficit u trgovini trebao da iznosi 400 miliona KM.

Kada je riječ o zemljama u kojima završava namještaj iz RS, Šinik naglašava da je uglavnom riječ o zemljama Evropske unije.

– Na prvom mjestu je Njemačka, a slijede Italija, Holandija, te Austrija, Francuska. Pored toga, namještaj izvozimo i u zemlje regiona, ali i u ostale države  – naveo je Šinik.

Da posla ne manjka potvrđuju i u preduzećima koja se bave proizvodnjom namještaja.

– Potpisujemo nove ugovore. Upravo smo jedan potpisali sa Nijemcima. Očekujemo još bolju situaciju. Problem nam stvaraju jedino komplikovane carinske barijere ali i dobijanje dozvola za montažu namještaja – kazao je direktor “Gavranović namještaja” iz Prijedora Pero Gavranović.

Lazo Šinik naglašava da se, uprkos dobrim rezultatima, drvoprerađivački sektor bori i sa mnogim problemima.

– Riječ je prije svega o velikim opterećenjima sa kojima se susreću preduzeća. Kada bi smanjili te poreze bilježili bismo još veće rezultate. Potrebno je obezbijediti i kontinuirano snabdijevanje sirovinom drvoprerađivača tokom cijele godine – kazao je Šinik.

(Glas Srpske)