Otvoren Tehnološki centar Lanaco kompanije

Kompanija „Lanaco“ otvorila je u Poslovnoj zoni Incel u Banja Luci svoj Tehnološki centar u sklopu kojeg se nalazi prva „pametna zgrada“ u regionu

Sve procese u „pametnoj zgradi“ nadgleda i njima upravlja softver, a upravo ovaj centar će kompaniji pomoći da svoje edukativne aktivnosti podigne na još viši nivo i obezbijedi najsavremeniju obuku IT stručnjaka.

– Zadovoljstvo mi je što radimo u prvoj pametnoj zgradi u Bosni i Hercegovini, ali i regionu. Ovakav tip zgrade i način gradnje radili smo po principima Microsoft kompanije. Zadovoljstvo mi je što je upravo ovakva zgrada u Banjaluci, gdje će i ostati proizviodnja softvera. Hvala još jednom svima koji su vjerovali u nas i koji su došli da nas podrže u razvoju za bodućnost – rekao je generalni menadžer kompanije Lanaco Nebojša Ninić.

Na otvaranju je prisustvovala i ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak koja je istakla da je cilj Ambasade SAD-a da sve više kompanija sarađuju sa međunarodnim američkim kompanijama poput Microsofta, koje pomažu da domaće kompanije postaju internacionalne.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da je ponosan što je Banjaluka dobila jedan ovakav prostor i ovakvu zgradu, prvenstveno jer je njegova ideja bila da Banjaluka postane pametan grad, sa pametnim idejama i ljudima.

Tehnološki centar Lanaco čine glavni i tehnički objekat, ukupne površine 10.000 metara kvadratnih, kapaciteta do 600 osoba. Pored kancelarija i Data centra, glavnu zgradu čine i učionice za edukacije, sale za konferencije, te restoran i prostorije za odmor. U tehničkom objektu smješteni su prostor za proizvodnju hardvera, servis i skladišta, kao i garažni prostor.