Najbolji poslovni potezi u julu

Svijet

Najbolji poslovni potez u regiji napravila je slovenačka avio kompanija Adria Airwaystime što je od Etihad Airwaysa kupila 33 postotni udio u švajcarskoj aviokompaniji Darwin Airline. Ujedno je najavljeno da će do kraja godine pripojiti i Montenegro Airlines

Slovenačka nacionalna kompanija privatizovana je u martu 2016. godine kada je njemački fond 4K kupio 96 posto dionica od države Slovenije.

Mladi i preduzetni ljudi iz gračaničke kompanije „Tring“ tokom jula na tržište su plasirali prvi poslijeratni računar proizveden u Bosnii nagovijestili početak izvoza na inostrano tržište. Ovo je najbolji poslovni potez u BiH biznisu tokom prošlog mjeseca po ocjeni portala Indikator.ba koji tradicionalno već pet godina svakog mjeseca rangira najbolje poslovne odluke u BiH, regiji, Evropi i svijetu.

Računar „Ceaidd“ (na velškom značli jezgro ili temelj) plod je domaće pameti i odvažan tehnološki iskorak  u svijet IT tehnologije.

Listu najboljih poslovnih poteza u Evropi predvodi švedski proizvođač automobila Volvonakon što je objavio da će do 2019. godine postepeno ugasiti proizvodnju automobila na fosilna goriva, te da će svi njegovi novi modeli biti na električni ili hibridni pogon. Početni plan predviđa proizvodnju pet modela električnih vozila kao i niz modela na hibridni pogon.

Poslovno odlučivanje u svijetu tokom sedmog mjeseca ove godine karakteriše nekoliko akvizicijskih mega poslova značajnih za globalnu ekonomiju. Analitičari portala Indikator.ba na prvo mjesto svrstali su odluku kompanije Vantiv – američkog diva u sektoru usluga plaćanja da preuzme britanskog konkurenta Worldpay i tako stvori globalnog diva u uslužnom sektoru čija je vrijednost 27 milijardi dolara. Na istom, dakle prvom, mjestu je i konzorcijum kineskih kompanija koji je za 11,7 milijardi dolara kupio Global Logistic Properties (GLP) čiji jer osnovni biznis iznajmljivanje skladišta kompanijama za internet prodaju poput Amazona i Alibaba.

Ovo će sasvim sigurno biti jedno od najvećih privatnih ulaganja u Aziji uopšte. Kineski konzorcijum je sastavljen od nekoliko kineskih ulagača, uključujući Bank of China, investicione kompanije Hopu i Hillhouse Capital Management, među čijim ulagačima je i osnivač Alibabe Jack Ma.