Više ih brine zabrana dizelaša nego Bregzit

Prije dvije godine građani Ujedinjenog Kraljevstva odlučili su na referendumu da njihova država napusti EU

Ta odluka je dovela u pitanje budućnost mnogih stranih fabrika automobila na tlu te zemlje, ali nagovijestila i mogućnost rasta cijena novih vozila. Međutim, danas su britanski vozači zabrinutiji zbog dešavanja oko dizelaša nego zbog Bregzita.

Nedavno sitraživanje koje je sproveo Paragon Motor Finance pokazalo je da kupcima automobila u UK više glavobolje zadaju dešavanja u vezi sa najavljenom zabranom vozila sa dizel motorima, nego eventualne negativne posljedice Bregzita.

Britanska vlada odlučna je da potpuno eliminiše dizelaše sa ulica do 2040. što je unijelo dodatne nedoumice i strahove među kupce automobila u toj zemlji.

Podaci pokazuju da je u maju 2018. zabilježen pad novoregistrovanih dizel vozila od 23,6% u odnosu na isti period 2017. godine.

– Potrebno je razjasniti neke stvari u automobilskoj industriji. Automobili na dizel su demonizovani u javnosti iako trenutno ne postoji infrastruktura koja bi mogla da podrži masovnu upotrebu vozila sa alternativnim pogonskim rješenjima – objašnjava Džulijan Rens, direktor u Paragon Motor Finance.

– Sa druge strane, tržište polovnih dizel vozila je još veoma snažno što pokazuje da su kupci i dalje zainteresovani za ovaj tip automobila, najvjerovatnije zato što ne postoji održiva alternativa – kaže Rens.