Svjetska banka: U Srbiji dobri preduslovi za razvoj elektronskog plaćanja

Svjetska banka konstatovala je da u Srbiji postoji dobro razvijena infrastruktura platnih sistema, adekvatan zakonski okvir, visok nivo zaštite korisnika i odgovarajući mehanizam za rješavanje sporova, kao i neophodni preduslovi za dalji razvoj tržišta doznaka i elektronskog plaćanja uopšte, navodi Narodna banka Srbije.

U Narodnoj banci je danas predstavljen izveštaj Svjetske banke „Pregled tržišta doznaka u Srbiji”, izrađen u okviru Programa za doznake i plaćanja (RPP), koji je finansiran iz sredstava Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove – SECO.

Izvještaj je uradio ekspertski tim Svjetske banke u saradnji s Narodnom bankom u skladu s najboljim međunarodnim standardima i praksom, navode iz NBS.

Kako kažu, nakon sveobuhvatne analize i detaljnog prikaza stanja na trzištu doznaka Srbije, u izvještaju su identifikovane i ključne aktivnosti koje mogu dovesti do poboljšanja efikasnosti u realizaciji ovih transakcija.

Predstavnici Svjetske banke i Narodne banke Srbije predstavili su i predloge mjera i aktivnosti koje bi trebalo da doprinesu daljem razvoju konkurentnijeg tržišta doznaka iz inostranstva i smanjenju pratećih troškova, kažu u ovoj instituciji.

Skupu su, navode, pored predstavnika Narodne banke, prisustvovali predstavnici Ambasade Švajcarske, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva finansija, poslovnih banaka, platnih institucija, kao i predstavnici drugih zainteresovanih organizacija.