Nekoliko viših menadžera napustilo kompaniju Uber

Iz kompanije Uber je od početka ove godine otišao značajan broj visokopozicioniranih direktora i menadžera

Sve je počelo kada se otkrilo da je Amit Singhal, bivši Googleov zaposleni, prećutao da je na prošlom radnom mjestu bio optužen za seksualno uznemiravanje, pa je uprava Ubera od njega zatražila ostavku krajem februara. Singhal je radio u inženjerskom odjeljenju Ubera kao direktor.

Tokom marta kompaniju su napustili i Raffi Krikorian, vođa odjeljenja za autonomnu vožnju, Gary Marcus, stručnjak za vještačku inteligenciju, te Ed Baker, potpredsjednik kompanije za razvoj proizvoda.

Danas američki mediji saznaju da su iz Ubera odlučili otići i Jeff Jones, predsjednik odjeljenja za dijeljenje vožnji (ride sharing), nakon samo šest mjeseci provedenih u kompaniji. Osim njega uskoro će na novo radno mjesto otići i Brian McClendon, potpredsjednik zadužen za kartografiju i poslovnu platformu.

Iako svaki od navedenih menadžera ima lične razloge za napuštanje Ubera, koji variraju od nezadovoljstva na trenutnom položaju, preko neslaganja s CEO-om Travisom Kalanickom, pa do pronalaska bolje pozicije drugdje ili ličnih razloga, ovaj trend trebao bi svakako zabrinuti upravu i Kalanicka. Uzmemo li u obzir da je Uber više puta optuživan i za vrlo loše upravljanje i odnos prema zaposlenima, čini se kako je u vrhu ove kompanije došlo vrijeme za veliko proljetno čišćenje.