Žene milijarderke: Od bivše manekenke do kraljice kocke

Milioneri

Lilijen Betenkur

Među milijarderima malo je žena, svega 12 odsto od 2.400 onih čije se bogatstvo mjeri sa devet nula. Način na koji su stekle kapital se razlikuje, a ovdje je 10 najbogatijih

10. Pensi Ho (54)

Ćerka „kralja kocke“ Pensi Ho „teška“ je 3,4 milijarde dolara. Od oca je dobila početni kapital koji je dobrim osjećajem za biznis i ulaganje uspjela toliko da uveća, da više nije samo najbogatija od čak 17-oro djece iz porodice Ho, već i od svog oca.

9. Margarita Luj-Dajfrus (55)

Bogatstvo ove Ruskinje procjenjuje se na 5,3 milijarde dolara. Margarita, rođena Bogdanova, živi u Švajcarskoj gdje je prije nekoliko godina nakon veštačke oplodnje rodila bliznakinje. 1992. udala se za švajcarskog milijardera Roberta Drajfusa. Nakon njegove smrti preuzela je kompaniju 2009.

8. Keri Perodo (66)

Jedna od najvećih naftnih kompanija na svijetu, u vlasništvu je njene porodice. Kompanija je prešla u njene ruke posle smrti njenog supruga Hjubrta Peroda, 2006. godine, da bi je danas vodio njen sin, dok se Keri posvetila humanitarnom radu. Bogatsvo kojim raspolaže iznosi 9,8 milijardi. U mladosti se bavila manekenstvom, a danas je često nazivaju najlepšom milijarderkom na svijetu.

7. Šarlot Kaziragi (31)

Unuka Grej Keli je novinarka i pasionirani ljubitelj konja. Njeno se bogatstvo procjenjuje na 5,7 milijardi dolara.

6. Krisi Volton (68)

Krisi Volton je udovica jednog od osnivača poznatog američkog prodajnog lanca „Volmart“, a prema „Forbsu“ raspolaže sa 35,9 milijardi dolara.

5. Iris Fontbona

Iris je nasledila bogatstvo od supruga, a ono se procjenjuje na 13, 7 milijardi dolara. Bogatstvo je stekao njen suprug na rudnicima, a ona nastavila uspješno da vodi kompaniju.

4. Loren Pavel Džobs

Loren je naslijedila bogatstvo Stiva Džobsa kada je on umro 2011. godine. U njeno valsništvo prešlo je 38.5 miliona dionica u Apple i 7,3 odsto obveznica u Volt Dizni kompaniji. Loren ima diplomu Stendorda i osnovala je društvo koje se bavi pospješivanjem stope diplomiranja među ugroženim zajednicama.

3. Suzen Klaten (55)

Sa svojim bratom vodi uspješnu farmaceutsku kompaniju, a osim toga vlasnica je i polovine dionica BMW-a. Najbogatija žena Njemačke, čije se bogatstvo procjenjuje na 13 milijardi eura, uspješno vodi svoj posao, a slobodno vrijeme provodi sa porodicom.

2. Alis Volton

Alis Volton nasljednica je dijela trgovinskog carstva „Volmart“. Dio bogatsva vrijednog 33,5 milijarde dolara iskoristila je za kupovinu impresivne kolekcije američke umjetnosti.

1. Lilijen Betenkur (94)

Vlasnica kozmetičkog carstva posjeduje bogatstvo od nevjerovatnih 43,1 milijarde dolara. Posao u kompaniji počela je miješanjem kozmetičkih sredstava i etiketiranjem flaša šampona, 1957, nakon smrti oca postala je glavni akcionar kompanije „L’Oreal“. Često je u na meti tabloida zbog burnih porodičnih svađa. Između ostalog, rođaci su pokušali da je proglase neuračunljivom.

Osim porodičnih trzavica, Lilijan je punila naslovne strane novina i zbog političke afere- spekulisalo se da je Lilijan tajno, sa 150.000 eura finansirala izbornu kampanju Nikole Sarkozija.