Ko je Gautam Adani treća najbogatija osoba na svijetu?

Milioneri

Malo ko van Indije je čuo za Gautama Adanija prije nekoliko godina. Indijski biznismen je napustio fakultet i okušao sreću kao trgovac dijamantima prije nego što se okrenuo uglju, a sada je postao treća najbogatija osoba na svijetu.

Ovo je prvi put da se neko iz Azije probio među prva tri mjesta na Bloombergovom indeksu milijardera – njegov sugrađanin Mukesh Ambani i Kinez Jack Ma nikada nisu stigli tako daleko. Sa bogatstvom od 137,4 milijarde dolara, Adani je pretekao Francuza Bernarda Arnaulta i sada zaostaje samo za Amerikancima Elonom Muskom i Jeffom Bezosom.

Adani, koji ima 60 godina, proveo je posljednjih nekoliko godina šireći svoj konglomerat, upuštajući se u sve – od centara podataka do cementa, medija i glinice. Grupa sada posjeduje najveću indijsku luku i operatera aerodroma u privatnom sektoru, distributera gradskog gasa i rudara uglja. Dok su ekolozi kritikovali njegov rudnik Karmajkl u Australiji, on je u novembru obećao da će uložiti 70 milijardi dolara u zelenu energiju kako bi postao najveći svjetski proizvođač obnovljive energije.

Kako se njegovo carstvo proširilo na jedan od najvećih svjetskih konglomerata, zabrinutost je porasla. Adanijev niz poslova uglavnom je finansiran dugovima, a njegova imperija je “vrlo precenjena”, navodi CreditSights u izvještaju.

Neki zakonodavci i posmatrači kretanja na tržištu takođe su izrazili zabrinutost zbog neprozirnih struktura akcionara i nedostatka pokrivenosti analitičara u kompanijama Adani grupe. Ipak, akcije su porasle – neke od njih više od 1.000 odsto od 2020. godine, sa procjenama koji su dostigli zaradu 750 puta – pošto se tajkun fokusirao na oblasti za koje premijer Narendra Modi smatra ključnim za postizanje dugoročnih ciljeva Indije.

Zaokret ka zelenoj energiji i infrastrukturi osvojio je investicije kompanija uključujući Warburg Pincus i TotalEnergies SE, pomažući Adaniju da uđe u ešalone u kojima su ranije dominirali američki tehnološki moguli. Nalet uglja poslednjih meseci dodatno je podstakao njegov uspon.

Sve u svemu, Adani je samo u 2022. svom bogatstvu dodao 60,9 milijardi dolara, pet puta više nego bilo ko drugi. Prvo je pretekao Ambanija kao najbogatijeg Azijata u februaru, postao centimilijarder u aprilu i izgurao Billa Gatesa iz Microsofta sa mesta četvrtog najbogatijeg čoveka na svijetu prošlog mjeseca.

Adani je uspio da prođe pored nekih od najbogatijih američkih milijardera na svetu djelimično i zato što su oni nedavno povećali obim donacija. Gates je u julu rekao da prenosi 20 milijardi dolara Fondaciji Bill i Melinda Gates, dok je Warren Buffet već donirao više od 35 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe.

Njih dvoje, zajedno sa Gatesovom bivšom suprugom Melindom French Gates, pokrenuli su inicijativu Giving Pledge 2010. godine, obećavajući da će donirati većinu svog bogatstva tokom života. Milijarde dolara potrošene na filantropiju gurnule su ih niže na Bloombergovom indeksu bogatstva. Gates je sada peti, a Buffet šesti.

Adani je takođe povećao sumu novca koji donira. On je u junu obećao da će donirati 7,7 milijardi dolara kako bi obilježio svoj 60. rođendan.