Smanjeni Met Dejmon i Kristof Valc kao Srbin otvorili Mostru

Film

Venecijanska Mostra, najstariji filmski festival počeo je svoje 74. izdanje sočnom društvenom satirom u obliku naučne fantastike u kojoj Met Dejmon odlučuje da se smanji kako bi živeo u izobilju i spasio planetu

Američki reditelj Aleksander Pejn, izvrstan analitičar ljudskih slabosti, ostvario je sigurno jedan od svojih najoriginalnijih filmova. „Downsizing“ (Smanjivanje) je bajka o potrošačkom društvu, potrazi za srećom i o ugroženom životnom prostoru, kojim je zabavno započela Mostra.

Dobio je pohvalne komentare profesionalne štampe, pa Holivud Reporter ističe da je „Pejn ostvario kreativni džekpot“, a časopis Varajeti govori o „živahnom i dubokom filmu za odrasle koji će se dopasti publici“.

U filmu „Downsizing“ Bračni par iz Omahe, Met Dejmon i Kristen Vig, smanjuje na veličinu minijaturnih ljudi kako bi poboljšali svoj život i riješili probleme.

U filmu igra i dvostruki oskarovac Kristof Valc, i to srpskog plejboja po imenu Dušan.

Pejn je do sada dobio šest nominacija za Oskara, a tu nagradu je osvojio dva puta, i to za najbolji scenario za filmove „Stranputica“ i „Potomci“.

Njegov sedmi film se takmiči u Veneciji za prestižnog Zlatnog lava s još 20 konkurenata.