10 gradova u kojima se najkraće radi

Svijet

U jednom glavnom gradu prosječno radno vrijeme traje svega šest sati, a uveliko se kuju planovi za zabranu slanja mejlova zaposlenima van radnog vrijemena

Dosta vam je rada od devet do pet? Evo gdje bi trebalo da se odselite.

1. PARIZ

Prosječno dnevno radno vrijeme u Parizu je svega šest sati, što je najkraće radno vrijeme na svijetu, pokazalo je istraživanje koje je obuhvatilo 15 profesija u 71 gradu širom svijeta.

Ni to im nije dovoljno, nego Francuzi hoće da zakonom bude zabranjeno slanje mejlova zaposlenima van radnog vremena, kako bi mogli da se opuste tokom ostalih 18 sati van posla.

Pariz ima ubjedljivo najkraću prosječnu radnu nedjelju na svijetu od samo 30 sati i 50 minuta ili šest sati i 10 minuta dnevno u radnoj nedjelji od pet dana.

2. LION

Na drugom mjestu je takođe francuski grad, Lion, gdje petodnevna radna nedjelja traje 31 sat i 22 minuta, što pokazuje da je u Francuskoj uobičajeno kraće radno vrijeme i da glavni grad nije izuzetak.

3. MOSKVA

Bronzanu medalju je zauzela Moskva, gdje se radi tek malo više nego u Lionu, odnosno 31,67 sati.

4. HELSINKI

Godišnja studija finansijskog giganta UBS pokazala je da u Londonu radna nedjelja traje 33 sata i 30 minuta, što ga svrstava na 17 mjesto u svijetu.

Zanimljivo je da evropski gradovi zauzimaju prvih 18 mjesta na listi u kojoj su u obzir uzeta i plaćena odsustva i godišnji odmori.

5. BEČ

Beč zauzima peto mjesto, a radna nedjelja traje 32,26 sati.

6. MILANO

Na šestom mjestu je grad Milano, gdje petodnevna radna nedjelja traje 32,51 sat.

7. KOPENHAGEN

Radna nedjelja u Kopenhagenu traje 32,63 sata.

8. LUKSEMBURG

Osmo mjesto pripalo je Luksemburgu, a radna nedjelja traje 32,75 sata.

9. VILNUS

U Viljnusu petodnevna radna nedjelja traje 33 sata.

10. BRISEL

Brisel je zauzeo posljednje, deseto, mjesto sa radnom nedjeljom koja traje 33, 01 sat.

Prosečna radna nedjelja u 71. posmatranom gradu iznosi 36 sati i 23 minuta, što je malo duže od prosječnog radnog vrijemena Njujorčana, koji na poslu svake nedjelje u prosjeku provedu 36 sati i 23 minuta.

Očekivano, najveći udarnici su u Aziji, ali ne u Japanu, kako bi mnogi pretpostavili.

Najviše se radi u Hong Kongu, gdje su zaposleni vezani za svoje radne stolove zapanjujućih 50 sati nedjeljno u prosjeku, što znači da je tamo uobičajeno radno vrijeme od 10 sati, ako radna nedjelja traje pet dana.

U Tokiju radna nedjelja traje 39 sati i 30 minuta, dok se u Pekingu u kancelarijama sedi prosječno 37 sati i 42 minuta nedjeljno.

Istraživanje UBS-a je obuhvatilo 68.000 podataka dobijenih širom planete, koji se odnose na plate, radni sati, odmori, kao i na cijene roba i usluga.

Posmatrano je 15 profesija, od medicinske sestre do bankara, zaposleni različitih životnih dobi, njihove porodične prilike i obrazovni nivo.