Cijena gasa u EU sedam puta viša nego u SAD

Svijet

Prirodni gas u Evropi se trguje po cijenama koje su ekvivalentne iznosu od oko 70 dolara za milion britanskih termalnih jedinica (BTU), što je otprilike sedam puta više od cijena u Sjedinjenim Državama, objavio je CNN, pozivajući se na analizu naftne konstating kompanije Lipov Ojl Asosijejts.

Milion britanskih termalnih jedinica iznosi 293 kilovat-sati (kWh) električne energije.

Na zatvaranju američkog trgovanja u utorak cijena gasa je iznosila 9,33 dolara za milion BTU, navodi američki medij.

Analitičari u SAD kažu da evropska kriza prirodnog gasa doprinosi višim cijenama u Americi, ali da ona nije glavni pokretač rasta cijena, dodaje CNN.

“Više globalne cijene se prelivaju u SAD. Prirodni gas je postao globalna roba s pojavom tečnog prirodnog gasa (TPG)”, navodi Rob Tamel, viši portfolio menadžer u kompaniji Tortiz kepital advajzors.

Sjedinjene Države su pojačale izvoz TPG-a u Evropu u nastojanju da ublaže uticaj smanjenih isporuka iz Rusije, glavnog snabdjevača Starog kontinenta prirodnim gasom, napominje se u prilogu i dodaje da se svaki raspoloživi molekul gasa šalje iz SAD u evrozonu.

Cijene gasa u Evropi su se učetvorostručile od početka godine zbog opadajućih ruskih tokova. Cijena na terminskom tržištu na TTF čvorištu u Holandiji premašila je ove nedjelje 2.600 dolara za hiljadu kubnih metara prvi put od marta.

Gasprom predviđa da bi cijena gasa ove zime mogla da poraste za 60 odsto, na više od 4.000 dolara za hiljadu kubika.