Češka: Plate neočekivano visoke

Svijet

Prosječna mjesečna zarada u Češkoj neočekivano je porasla u drugom kvartalu ove godine za 7,6 odsto u odnosu na isti period prethodne

Iznosila je 29.346 kruna bruto, po kursu Češke narodne banke 1.128 eura, saopštio je nacionalni Zavod za statistiku.

Analitičari su očekivali nominalni rast od oko šest odsto, a realni oko 4,6 odsto, ali je u stvarnosti prevazišao njihova očekivanja i Česima je prosječna plata porasla nominalno za 7,6 a realno za 5,3 odsto u odnosu na drugi kvartal prošle godine.

Najviše su u regionima prosječne plate u Pragu, gdje su u drugom kvartalu ove godine dostigle sumu od 37.046 kruna, odnosno 1.424 eura.

Češki sindikati su za sredinu septembra najavili razgovore s vladom da je natjeraju da osjetno poveća i minimalnu zaradu koju je u avgustu vlada premijera Bohuslava Sobotke već povećala od januara naredne godine na 469 eura u preračunu.

U češku sindikalnu kampanju za brže sustizanje zapadnih zarada i podizanje minimalne zarade na 60 odsto prosječne, uključuju se i sindikati EU koji su saopštili da bi minimalna bruto zarada u Češkoj za najmanje kvalifikovane i najjednostavnije fizičke poslove morala da iznosi oko 653 eura.

U Češkoj od 2007. godine prema Zakonu o radu privatni poslodavac mora da isplaćuje umjesto minimalne tzv. garantovanu najnižu zaradu svima koji rade poslove složenije nego najosnovniji fizički i taj zagarantovani minimalac za profesije sa najvećim kvalifikacijama prelazi i sumu od 900 eura u preračunu.

„Razlika u platama na istoku i zapadu EU je šokantna. Česi u prosjeku dobijaju 37 odsto prosječne plate u zapadnim zemljama“, kazala je češkom tabloidu Blesk sekretarka Evropske konfederacije sindikalnih saveza (ETUC) Ester Linč.

Za brže povećanja zarada i efikasnije sustizanje Zapada zalažu se i češka i slovačka vlada a češki premijer Bohuslav Sobotka je nedavno prilikom susreta sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom i austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom u Salcburgu tražio od njih da kada optužuju novu Evropu za socijalni damping radije izvrše pritisak na francuska i austrijska preduzeća da Česima i Slovacima dignu plate a ne da štede na njima zarad većeg profita.