Direktor Ubera podnio ostavku pod pritiskom akcionara

Generalni direktor kompanije Uber, Travis Kalanik, podnio je ostavku pod pritiskom akcionara, piše američki list Njujork tajms

Pet velikih investitora tražilo je u utorak da Kalanik odmah podnese ostavku, navodi list, pozivajući se na neimenovane izvore.

Kalanik, koji je prošle sedmice rekao da će uzeti odsustvo na neodređeno vrijeme, ostaće u odboru direktora firme.

– Volim Uber više od svega na svijetu i u ovom teškom trenutku u svom privatnom životu prihvatio sam zahtjev investitora da podnesem ostavku kako bi Uber mogao da nastavi da gradi umjesto da bude ometen još jednom borbom – saopštio je Kalanik.

Odbor direktora saopštio je da će njegova ostavka dati kompaniji prostora da „u potpunosti prigrli novo poglavlje u istoriji Ubera“.

Ostavka šefa Ubera uslijedila je poslije interne revizije poslovne prakse u firmi i niza skandala, uključujući pritužbe o seksualnom zlostavljanju. Poslije pregleda više od 200 žalbi sektoru za ljudske resurse na, između ostalog, uznemiravanje i zlostavljanje, Uber je ovog mjeseca otpustio više od 20 radnika i preduzeo mjere protiv drugih zaposlenih. Nekoliko visokopozicioniranih šefova Ubera takođe je napustilo kompaniju.

Firmu je pogodila i tužba kompanije Alphabet, u čijem je vlasništvu Google, zbog navodne krađe trgovinskih tajni u vezi s automobilima bez vozača.

Kalanik je osnovao Uber kao startap kompaniju čija se vrijednost danas procjenjuje na oko 70 milijardi dolara.