Apple postigao dogovor s Vornerom za pjesme

Akvizicije

Kompanija Epl (Apple) obezbijedila je ugovor za pjesme s Vorner mjuzik grup, što je prvi sporazum tehnološkog giganta s velikom izdavačkom kućom od kada je uveo muzičke servis na zahtjev prije dvije godine, prenio je danas Blumberg pozivajući se na izvore

Vorner će Eplu obezbijediti katalog, koji nudi neke od trenutno najvećih muzičkih zvijezdi, kao što su Ed Širan (Ed Sheeran), Red hot čili pepers (Red Hot Chili Peppers) i Bruno Mars (Bruno Mars), i za onlajn kupovinu preko“ajtjunsa“ (iTunes) i preko striminga na Epl mjuziku (Apple Music)

Velike tehnološke kompanije i izdavačke kuće ove godine su uspostavile okvir za saradnju kako da dijele zaradu od striminga na zahtjev, koji je sada glavni oblik prodaje u muzilčkoj industriji u SAD.

Posao sa strimingom nije najunosniji za Epl, navodi Blumberg i dodaje da je ta kompanije spremna da izgubi nešto novca računajući da će striming servis pojačati prodaju telefona „ajfon“ (iPhone). Epl je ranije bio lider u muzici na internetu, ali sada ima velike rivale u Spotifaju (Spotify) i Jutjubu (YouTube).

Plaćanje za pjesme i muzičke liste na internetu oživjelo je muzičku industriju koja je bila u padu skoro dvije decenije. Prodaja muzike u svijetu porasla je za 5,9 odsto na 15,7 milijardi dolara prošle godine, a očekuje se da će ta suma porasti na 41 milijardu dolara do 2030. godine, navodi se u izvještaju Goldman Saksa (Goldman Sachs)

Izvori kažu i da je duga najveća izdavačka kuća Soni mjuzik entertejment (Sony Music Entertainment) na ivici dogovora s Eplom. Dogovor Epla i Juniverzal mjuzik grup (Universal Music Group), najveće izdavačke kuće, zasad nije na dnevnom redu.