Stvara se jedna od najvećih avio kompanija u Evropi: LOT kupuje njemački Condor

Akvizicije

Poljski avioprijevoznik LOT kupiće njemačku aviokompaniju Condor, objavile su u petak dvije kompanije, najavljujući kreiranje vodeće avioprevozne grupe u Evropi koja će godišnje prevoziti više od 20 miliona putnika.

Njemački Condor bio je podružnica propalog britanskog turoperatera Thomasa Cooka. Nakon sloma krovne kompanije njemačka vlada pritekla mu je u pomoć premosnim kreditom od 380 miliona eura.

Ponudu za njemačkog prevoznika poslao je vlasnik LOT-a Polish Aviation Group (PGL) i odabrana je kao najatraktivnija. Očekuje se da će transakcija, nakon pribavljanja regulatornih dozvola, biti završena do aprila.

Vrijednost ponude nije navedena.

Condor ima flotu od 50 aviona dok ih LOT ima 80. Poljska kompanija koncentrirana je na srednju i istočnu Evropu i prošle je godine prevezao više od 10 miliona putnika, “više nego dvostruko više nego četiri godine ranije”, navodi se u saopštenju.

PGL je u 2019. generisao prihode od oko 1,9 milijardi eura.

Condor je finansijsku godinu 2018/2019. zaključio s operativnom dobiti od oko 58 miliona i prihodima od oko 1,7 milijardi eura. Godišnje prevozi oko 9,4 miliona putnika iz osam aerodroma na oko 90 destinacija u Evropi, Africi i Americi.

“Kupovina Condora savršeno se uklapa u strategiju PGL-a a garabtuje budućnost i Condoru”, ističe u saopštenju predsjednik upravnog odbora PGL-a Rafal Milczarski, najavljujući razvoj brenda njemačke kompanije i njegovo uvođenje na druga europska tržišta.