Pali se alarm: Ka SAD tutnji „finansijski uragan“

Svijet

Dug Sjedinjenih Američkih Država sada i zvanično iznosi 20 biliona dolara

Prag je pređen kada je Bijela kuća dozvolila Ministarstvu finansija da pozajmi dodatni novac.

Prema podacima sajta „US Debt Clock“, američki nacionalni dug od utorka iznosi 20,16 biliona dolara. To je približno 62.000 dolara po osobi i više od 167.000 dolara po poreskom obvezniku, piše RT.

Iznos duga je bio na istom nivou od marta zbog gornje granice koja je ranije postavljena, jer je Ministarstvu finansija bilo zabranjeno da pozajmljuje još novca.

Međutim, predsjednik Donald Tramp je u petak potpisao zakon kojim se gornja granica suspenduje do 8. decembra. Ministarstvo finansija sada može da pozajmljuje novac do tog datuma.

Najveće stavke u budžetu su zdravstvo, socijalno osiguranje i odbrana.

Kongresna kancelarija za budžet, federalna agencija koja informiše Kongres o budžetu, saopštila je da je federalni javni dug trenutno na najvećem nivou od Drugog svjetskog rata.

Ako trenutni zakoni ostanu na snazi, porast budžetskog deficita naglo će biti povećan u narednih 30 godina. Prema predviđanjima Kongresne kancelarije za budžet, deficit bi mogao da dostigne čak 150 odsto BDP-a do 2047. godine.

Ukupni američki dug, kombinacija vladinog, poslovnog i potrošačkog duga, sve je bliži sumi od 68 biliona dolara.

Za osam godina vladavine predsjednika Baraka Obame dug zemlje porastao je sa 10,63 biliona gotovo dva puta. U uslovima rasta BDP-a od oko tri odsto godišnje i rekordno niskom stopom Federalnog sistema rezervi od 0,25 do 0,5 odsto otplata duga nije bila problem. Ali krajem 2016. godine Federalni sistem rezervi počeo je sa normalizacijom monetarne politike. Nakon sastanka u julu stopa je održavana na nivou od 1 do 1,25 odsto na godišnjem nivou.

Tramp je više puta govorio da američki dug treba smanjiti, ali je bio prinuđen da se saglasi sa povećanjem državnog duga zbog rastućih društvenih obaveza administracije u okviru budžeta.

Otkako je Tramp postao predsjednik SAD, dug je povećan za 215 milijardi dolara.