U kojim zemljama se najviše koriste kriptovalute

Svijet

Izvještaj Chainalysis pokazuje koje su zemlje najveći korisnici kriptovaluta širom svijeta.

U izvještaju se upoređuju vrijednosti transakcija sa kupovnom moći i stavlja poseban fokus na neprofesionalnu i peer-to-peer upotrebu kako bi se procijenilo koje su zemlje zaista napravile napredak u usvajanju kriptovaluta u većem dijelu svoje populacije.

Smartlife.hr prenosi da je Vijetnam neporaženi pojbednik ove ljestvice, s visokim bodovanjem na ukupnoj vrijednosti kriptotransakcija, kao i na plaćanjima pojedinaca. Vrijednost dolaznih transakcija kriptovalute nije bila daleko ispod one mnogo veće Indije.

Jedan od razloga zašto se kriptovalute pokazuju popularnim u Vijetnamu, pa i u drugim zemljama u razvoju je taj što se koriste kao investicioni alat umjesto drugih dobrih opcija, navodi se u izvještaju koje prenosi Statista.

Pokušaj očuvanja vrijednosti nečije ušteđevine kada lokalne valute posustaju još je jedan podsticaj za ulaganje u kriptovalute, stavljajući Venecuelu, Argentinu i Tursku na kartu korisnika kriptovaluta, prenosi B92.

Pojedinci u zemljama u razvoju takođe koriste kriptovalute za međusobna plaćanja. U ovom segmentu visoko se rangiraju afričke zemlje poput Nigerije i Kenije. Afričke zemlje prednjačile su u usvajanju inovativnih P2P načina plaćanja, na primjer mobilnog plaćanja, u procesu preskakanja opcija poput bankovnih transfera i onih digitalnih opcija plaćanja koje su vezane za njih, prenosi Biznisinfo.ba.

Među razvijenim zemljama korišćenje kriptovalute bilo je najraširenije u zemljama engleskog govornog područja – prije svega u Sjedinjenim Državama, ali i Velikoj Britaniji, Kanadi, Južnoj Africi i Australiji.

Ekonomije u razvoju – Indija, Kina i Brazil – takođe su registrovane kao veliki korisnici. U slučaju intenzivne upotrebe Rusije i Ukrajine, Čejnanalisis ih povezuje s raširenim nepovjerenjem u institucije i mogućim bijegom kapitala i izbjegavanjem poreza.